تزریق پی آر پی یک روش درمان بیخطر بهشمار میرود، به این جهت که پلاسما از خون خود شخص دریافت میشود، معمولا هیچ واکنش خطرناکی به همراه ندارد و امکان بروز واکنشهای آلرژیک کاهش مییابد.
با این حال، تمام درمانهایی که به روش تزریق انجام میشوند، ممکن احساسات ناخوشایندی در فرد ایجاد کنند و هم چنین ازآنجاییکه سوزن وارد بدن میشود؛ امکان خطر عفونت، خونریزی و آسیبهای عصبی وجود دارد. اما نگران نباشید در بیشتر موارد، عوارض پی آر پی به حدی کم و سطحی است که افراد میتوانند بلافاصله بعد از تزریق، فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرند.
در این مقاله سعی شد در رابطه با عوارض پی آر پی مو بحث کنیم.
اما در ابتدا توصیه می کنیم، اگر قصد استفاده از این روش درمانی را دارید، ابتدا با پزشک مشورت کنید که کاندید مناسبی برای انجام پی آر پی مو هستید یا خیر.
آیا تزریق prp عوارض جانبی دارد؟
در سال 1980 برای اهداف مختلف مانند تسریع روند بهبود زخم و جوانسازی پوست از روش پلاسما درمانی استفاده میکردند. عوارض جانبی درمان با پلاسمای غنی از پلاکت بسیار نادر و محدود است. بااینحال، در تمام متدهای درمان مبتنی بر تزریق، امکان ورود آسیب به رگهای خونی یا عصبها و حتی ممکن است عفونت در نواحی که تزریقات انجام شده، وجود داشته باشد، البته این احتمال بسیار جزئی و ناچیزند. برخی از بیماران گزارش کردهاند که بعد از تزریق، احساس کشیدگی در پوست سر دارند و تعداد کمی نیز بعد از تزریقات دچار سردرد شدهاند. شما نیز امکان دارد بهدلیل تزریقها یک درد خفیف در پوست سر خود داشته باشید و اندکی قرمزی و خونریزی نقطهای را نیز در نواحی تزریق مشاهده کنید.
عوارض پی آر پی مو چیست؟
عوارض پی آر پی مو هم میتواند مانند عوارض معمول این روش درمانی یا ناشی از روش تزریق باشد. از جمله عوارض احتمالی پی آر پی مو میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وارد شدن آسیب به رگهای خونی در پوست سر
- وارد شدن آسیبهای عصبی
- بروز عفونت در محل تزریق
- کلسیفیکیشن یا به وجود آمدن بافت اسکار در محل تزریق
- عوارض جانبی ناشی از بیحسی مانند درد عضلانی، گیجی یا مشکلات کنترل ادرار
علاوه بر اینها ریزش مو بعد از پی آر پی هم در گزارش عوارض پی آر پی مو آمده است. اما به گفته سایت پزشکی معتبر، ۱۰ تا ۱۵ درصد از موهای انسان همواره در فاز تلوژن قرار دارند. این فاز مرحلهای از سیکل طبیعی موهاست که میتواند تا ۳ ماه طول بکشد. در فاز تلوژن موهای قدیمی در حال استراحت هستند و موهای جدید از فولیکولهای دیگر شروع به رشد میکنند. اگر بعد از انجام پی آر پی، موها خیلی زود وارد این فاز شوند، فرد موهای بیشتری از دست میدهد و این موضوع باعث کمپشت شدن موها میشود.
عوارض معمول در دوران نقاهت
عوارض روش prp امکان دارد شامل موارد مختلفی باشد. در روش درمانی پی آر پی بروز عفونت بسیار نادر است و تنها درصورتیکه در کلینیکهای غیرمعتبر و از طریق افراد غیرمتخصص و بیتجربه انجام شود، رخ میدهد. براساس مطالعات انجام شده، عوارض جانبی پی آر پی بعد از گذشت 2 تا 3 روز از بین میرود. از طرفی، prp را میتوانید با دیگر روشهای درمانی نظیر میکرونیدلینگ ترکیب کنید. در این صورت امکان دارد عوارض جانبی پی آر پی شامل موارد بیشتری نظیر احساس گرما، سفتی و خارش پوست در محل درمان باشد که بعد از گذشت 12 تا 28 ساعت رفع میشود.
اقدامات پیشگیرانه در کاهش عوارض پی آر پی مو PRP
با اینکه تزریق پلاسمای خون به پوست سر خطری برای شما ندارد، ولی عوارض بسیار نادری وجود دارند که میتوانند آثار جانبی منفی برای بدن داشته باشند. بدین منظور تکنسینهای کلینیک و پزشکان متخصص پوست و مو اقداماتی انجام میدهند که این خطرات بسیار کم را به صفر برسانند. برخی از اقدامات مؤثر در بهحداقلرساندن عوارض PRP، عبارتاند از:
- در برخی از کلینیکها با مراجعه به انجام پی آر پی، تکنسین کارهای خونگیری و تزریق را انجام میدهد که این روش کاملاً اشتباه است و میتواند برای فرد مراجعهکننده خطرناک باشد. قبل از انجام مراحل پی آر پی، پزشک متخصص باید پوست سرتان را معاینه کند و شرایط شما را بسنجد. مواردی مانند سوابق بیماری و حساسیتهایی که دارید، احتمال دارد با PRP تداخل داشته باشد.
- کلینیکهای زیبایی و تخصصی پوست و مو باید ابزارها و تجهیزاتشان را طبق اصول ضدعفونی کنند. تجهیزات آلودهای که با خون ارتباط دارند، یک خطر جدی برای سلامتی شما هستند.
- تمامی مراحل پی آر پی باید توسط پزشک متخصص انجام شود؛ زیرا امکان دارد در بعضی موارد نیاز به یک مداخله درمانی کمکی باشد و پزشک علاوه بر کار تزریق، داروی دیگری تجویز کند.
- یکی از وظایف کلینیکها این است که پس از انجام خدمات تزریق یا خونگیری، با شما ارتباط داشته باشند تا در صورت بروز مشکل، راهنماییهای لازم را برایتان ارائه دهند.
- پزشکان یا کارشناسان متخصص پوست و مو باید شما را در مورد تمامی جنبههای این روش درمانی مطلع سازند. آگاهی شما از موضوع میتواند استرستان را کم کند و مراقبتهای بهداشتی پس از تزریق را برایتان آسان کند.
- برای خودداری از ایجاد عوارض جانبی باید تمام داروهای مصرفی خود را نظیر مکملها و گیاهان داروهایی که مصرف میکنند را با پزشک در میان بگذارند.
آیا پی آر پی مو سرطانزا است؟
درمان پی آر پی تنها با استفاده از پلاکتی است که از خون خود فرد گرفته میشود. این ماده زردرنگ سرشار از فاکتورهای رشد است که با تزریق پی آر پی به بافتهای آسیب دیده، بدن را تحریک به ساختن سلولهای سالم و جدید میکند که در نهایت موجب بهبود بافت میشوند؛ زیرا غلظت فاکتور رشد در پی آر پی افزایش پیدا میکند.
بنابراین هیچ دلیلی وجود ندارد که این ماده که بهطور طبیعی در خون انسان وجود دارد، باعث سرطان شود. از طرفی هیچ مطالعهای به ارتباط بین پی آر پی با سرطان پوست یا تومور اشاره نکرده و هیچ حرفی از وجود سرطان در میان عوارض پی آر پی زده نشده است.
باید به این نکته توجه کنید که افرادی که به بیماری سرطان مبتلا هستند نباید از این روش درمانی برای ترمیم مو و یا جوانسازی پوست صورت استفاده کنند.
اما استفاده از این روش برای کسانی که دچار بیماری خاصی نیستند مانعی بوجود نمیآورد. اینکه پی آر پی سرطان زاست یک شایعه میباشد که بر سر زبانها افتاده است. زیرا افراد این روش را با روش کشت سلولی توسط بعضی از افراد ناآگاه اشتباه میگیرند. باید توجه کنید که این روش درمانی کاملا اثبات شده است و سرطانزا (cancer) نیست.
مراقبت بعد از پی آر پی مو
همان طور که در این مقاله گفته شد، تزریق پی آر پی می تواند همراه با عوارض پی آر پی مو باشد، از جمله عفونت، آسیب های عصبی، درد در محل تزریق و آسیب بافتی.
بنابراین لازم است فرد قبل از انجام پی آرپی از بروز این خطرات احتمالی آگاهی داشته باشد و برای کاهش این خطرات یا رفع آنها از اقدامات و مراقبت های بعد از PRP که زیر نظر متخصصان انجام می شود، استفاده کند.
پس همه مراقبت های بعد از پی آر پی مو و یا مراقبتهای قبل از آن برای رسیدن به نتیجه مطلوب ضروری و لازم است.
در مقاله مربوط به مراقبت بعد از پی آر پی مو به طور کامل توضیح داده ایم.
موارد منع انجام پی آر پی
هنگامیکه برای مشاوره اولیه حضور مییابید، اگر شرایط زیر را داشته باشید، پزشک توصیه میکند که از روش پی آر پی مو استفاده نکنید. این شرایط شامل موارد زیر میشوند:
- عفونت های موضعی و عمومی
- بارداری و شیردهی
- مصرف داروهای رقیقکننده خون
- کاهش تعداد پلاکتها به کمتر از ۵۰۰۰۰ در میکرو لیتر
- سندرم اختلال عملکرد پلاکتی
- بافت کلوئید
- مصرف سنگین دخانیات( بیشتر از ۳۰ نخ سیگار در روز)
- مصرف شدید الکل یا مواد مخدر
- تب و بیماریهای حاد
- سابقه تزریق کورتیکواستروئیدها در موضع در یک ماه اخیر و یا مصرف کورتیکواستروئید سیستمیک در دو هفته اخیر
- سابقه سرطان بهویژه انواع هماتولوژیک و انواع غیر هماتولوژیک که متاستاز داده باشند و شیمی درمانی ضد متاستاز انجام شده باشد و هر گونه ضایعه مشکوک پوستی
هزینه پی آر پی مو
هزینه پی آر پی مو به عوامل متعددی از جمله میزان مهارت و تجربه پزشک، محل انجام عمل، میزان بروز بودن تجهیزات و مواد مصرفی کلینیک و … بستگی دارد.
شما می توانید به مقاله ای که در این باره صحبت کرده ایم مراجعه کنید.
سوالات درباره عوارض پی آر پی
آیا پس از درمان میتوان به روال روزانه خود بازگشت؟
بله، بعد از پی آر پی می توان به فعالیت روزانه برگشت.
آیا درمان پی آر پی عوارض دارد؟
ممکن است کمی ناراحتی در زمانی ایجاد شود که از بیمار خون گرفته می شود و در ناحیه درمان کمی ورم بطور موقت ایجاد شود. پی آر پی کاملاً بیخطر به نظر می رسد زیرا پزشک از سرم خود بیمار استفاده میکند اما این درمان در رشد موهای هر بیماری موفقیتآمیز نیست.
آیا پس از درمان، سر بیمار درد خواهد داشت؟
ممکن است بیمار کمی ورم و درد موقت احساس کند، اما بسیاری از بیماران حس خاصی را تجربه نمیکنند.
آیا این درمان روی نواحی بدون مو و طاس نیز جواب میدهد؟
این درمان در نواحی که موهای کم پشت وجود دارد بهترین نتیجه را خواهد داشت.
2 پاسخ
سلام. راه حل ریزش مو بعد از پی ار پی چی هست؟
سلام دوست عزیز.
با توجه با اینکه پی ارپی برای رفع ریزش مو انجام میشه امکان ریزش مو باید کمتر بشه، پس راه حلی وجود نداره.
اما اگر بعد از انجام پی ارپی باز هم ریزش مو دارید، پس قطعا پی ارپی براتون جواب نمیده و باید درمان دیگه ای انجام بدید
چرا که بعد از انجام پی ار پی اصولا باید ریزش مو متوقف یا کمتر بشه نه اینکه بیشتر بشه.